OVER MIJN CITROËN HY PAPERCRAFT MODELS

 

Vanwege mijn hobby om  papierenmodellen te maken, zoek ik regelmatig op internet naar nieuwe bouwplaten.  Zo kwam ik op een Franse site die een enorm assortiment aan bouwplaten heeft geplaatst van de legendarische Citroën HY bestelbus (Camion).  Om deze Franse site te bekijken klik op de link hieronder.

https://www.maquettes-papier.net/forumenpapier/viewtopic.php?f=82&t=7649&sid=5a5601382b456a0022bff1d08ac9e4d6

 

Het aantal modellen overtreft elke verwachting.  Ik heb hel veel van deze site kunnen downloaden.  Samen met de bouwplaten die ik al van internet had heb ik nu het aantal van 1077 bouwplaten met bijbehorende foto's van de Citroën HY van deze Hy in mijn bestand.

 

Na het ontdekken van de site waar een enorm aantal van dit model gratis zijn te downloaden,  kreeg ik net contact  met de TUB-club van Citroën.  In deze club zitten hoofdzakelijk leden die een Citroën HY hebben of op andere wijze iets mee hebben.  Ik vertelde aan de redaktie dat er zo'n enorme keuze was aan HY-modellen en dat ik er inmiddels 1077 al in mijn bestand had.  De redaktie was zich niet bewust van het grote aantal van deze Citroën HY bouwplaten. Kleine correcte van het aantal is nu na upload op mijn website op zijn plaats.

 

Maar helaas na uploaden hier op de site kwam ik veel dubbele bestanden tegen en kom ik uit op  0755 foto's mét PDF bestanden. 

De PDF bestanden "zónder" foto plaats ik nog op een andere pagina .

 

Ik plaats hieronder enkele modellen die ik het allerleukst vind.  Deze modellen op foto's hieronder staan ook op die Franse site en zijn de foto's van een gemaakt model. Maar soms is er ook alleen een foto van het originele echte model (foto 2), of als ondersteuning de reclame die er op wordt gevoerd. Zelfs een HY met een tankwagen die voor wijntransport wordt gebruikt staat erop. Je zal er vast wel een vinden die je leuk vindt.  Ik heb er in ieder geval al 1077! Verschillende. Daarbij moet vermeld worden dat sommige een nummer hebben, of een letter met nummer.  En dan zijn er nog die géén nummer hebben (zoals van AVATAR)

 

klik op foto voor grote weergave

        0019 Belgiesche politie

      0049  hy miko glacier

              hy_avatar_nati

J053 hy semi transporter vin

0136 hy citromini blanc

Alle modellen op deze Franse site zijn "FREE DOWNLOADS".  Dat betekent dus dat je ze onbetaald kunt downloaden. Let er wel op dat de regelementen van de site zullen moeten worden gerespecteerd.   Maar dat geldt voor alle sites waar je van download!  Alle modellen zijn voor eigen vrij te gebruiken mits ze alleen voor privé worden gebruikt, geen verkoop en niet voor enig commercieel doel.  HOUDT DAAR REKENING MEE!  Het is vaak wel toegestaan om foto's van een model die je zelf hebt gemaakt via media te laten zien als eindresultaat (zoals ik zelf ook doe op bv Facebook).

 

Helaas zijn er bouwplaten waarvan er bij het pdf-bestand totaal "geen bouwschema" is bijgeleverd. Zoals bv bij Canon of andere sites.

Dat ondervond ik ook tijdens het maken van een Citroën HY model.  Daar was bij het PDF-bestand van het model ook géén bouwbeschrijving bij.  

 

Als je geen bouwschema hebt dan is het soms écht even puzzelen hoe je iets moet vouwen en plakken.  En dat geldt natuurlijk voor iedere bouwplaat. In het geval van de Citroën HY  was het niet duidelijk hoe je de wielbakken voor en achter nu precies moest maken. Ik heb deze drie keer moeten maken vóór ik erachter kwam hoe het dan moest.  Wil je er zelf een maken, houdt er dan wel rekening mee dat er tot op heden volgens mij nog géén officiële bouwbeschrijvingen of instructies zijn van deze HY-modellen!

 

Het meest moeilijke is/zijn de wielbakken van deze.  Deze moeten op een bepaalde manier naar binnen en buiten gevouwen worden.   Door mijn jarenlange ervaring in het maken van papercraft modellen, heb ik het uiteindelijk tóch voor elkaar gekregen.  Dus  bedacht ik dat als ik "nergens" een bouwschema kan vinden, dan moet ik er zélf maar een maken.  Toen heb ik voor de "vierde" keer een Citroën HY in de standaardkleur groen afgedrukt zonder enige reclames etc. erop.  Het is een bestand geworden van 17 pagina's.  Zodra ik begon met uitsnijden en plakken, maakte ik steeds zoveel mogelijk van iedere stap foto's.   De basis zoals de "wielbakken" zijn voor "BIJNA" ieder standaardmodel gelijk.  Later is er toch een eenvoudiger onderdeel voor de vóórste wielbakken gemaakt maar daarover later meer in een update.

 

Er is ook nogal verschil in de afdruk van onderdelen van dit HY model.  Zo is er een serie waarvan de achterkant  "los" van de acarosserie is afgebeeld met lijmlipjes aan de bovenkant voor aan het dak. (zie modellen vanaf PAGINA 17

Bij een ander model is de achterkant "vast" aan één zijkant en aan de bovenkant wel weer lijmlipjes.  Eigenlijk hadden ze dat voor het cabine dak ook zo moeten maken.  Maar gelukkig vormt het goed tijdens het maken.  Dus lét op vóór je het model gaat afdrukken of uitsnijden.  Zo is er ook een modificatie voor de voortrein/spatborden dit is bij sommige één geheel dat "rond" gevormd moet worden.

 

De instruktie voor de Citroën HY STANDAARD GROEN,  ben ik nog aan bezig om dat op een aparte pagina te maken.  (wordt aan gewerkt) 

 

Hieronder de foto's van mijn eerste standaard groene Citroën HY . 

Klik op foto voor grotere weergave

 

Na het maken van de groene standaard Citroën HY bedacht ik mij dat ik er een in "mijn eigen uitvoering" moest maken. Vanwege mijn kunde in foto bewerken heb ik gekozen voor een standaard zwarte Citroën HY.  En deze zwarte HY in mijn John Statue uitvoering gemaakt.  Dit had ik al eerder gedaan met een DAF truck met oplegger. Dus moest ik bij het zien van de zwarte Citroën HY, deze natuurlijk ook in een John Statue uitvoering maken. Zie de foto's hier onder.  Enkele HY-modellen hebben als reclame een pan, een kip, of tube op het dak.  Zodoende kwam ik op het idee om mijn logo (het beeldje) ook op het dak te plaatsen.  Eérst in normaal en daarna in spiegelbeeld printen en na het uitsnijden deze dan met de witte zijden op elkaar te plakken. En toen als reclame op het dak geplakt.  De rode wielen en de lampen op het dak, zijn geleend uit de bouwplaat van de HY A-TEAM.  Let op de witte tekst op de banden die ik als op een nieuw mat paper heb afgedrukt. Omdat banden nu eenmaal matzwart zijn. De matzwarte ring van de band met tekst heb ik als losse ring uitgesneden en op de band heb geplakt.

 

klik op de foto voor grotere weergave.

 

Hieronder een paar afbeeldingen van  Citroën HY modellen die je kunt downloaden om zelf te maken. Klik onder de foto op de link PDF om bestand te downloaden. In de basis zijn alle standaard HY modellen hetzelfde.  Er is slechts  alleen verschil in opdruk, kleur, of carrosserie varianten.

 

Klik op foto voor vergroting.

HY GRIS METAL
PDF – 394.9 KB 31 downloads
Citroen Hy Blank Pdf
PDF – 166.1 KB 29 downloads
Y 025 Hy Coca Cola
PDF – 886.8 KB 46 downloads
Y 062 Hy Milka
PDF – 892.9 KB 37 downloads

Ik wens je veel plezier met het maken van deze Citroën HY modellen.

HOUDT ER REKENING MEE DAT HET DUS GÉÉN BOUWPLATEN ZIJN VOOR BEGINNERS.!  Enige ervaring is wel vereist.

 

Voor een uitleg met uitgebreide  beschrijving en tips hoe je een papieren bouwplaat maakt. Klik op  de schaar voor het downloaden van het PDF bestand "EEN PAPIEREN BOUWPLAAT MAKEN"  .

Heb je na het lezen en zien van deze modellen interesse om nog meer modellen van de Citroën HY te zien? klik dan op de Chevron link 

 

met dank aan;  https://www.maquettes-papier.net/forumenpapier/viewtopic.php?f=82&t=7649&start=2700

hun voor toestemming om de free downloads op mijn site te plaatsen.

 

klik op mijn logo voor al  MY PAPERCRAFT MEDELS

Klik op mijn logo voor terug naar GALERIJ