WAT ZIJN PAPERCRAFT BOUWPLATEN

 

Wat zijn papercraft bouwplaten? Papercraft is het Engels  voor papieren bouwplaten of papieren modellen die je moet afdrukken/uitprinten en dan uitknippen en plakken om een 3D model te krijgen.  Zoals op de pagina "My Papercraft Models" is te zien, heb ik nogal veel papieren modellen gemaakt.  

 

Hoe kom je aan papieren bouwplaten of wáár vind je die?

Ga naar de startpagina van Google. In het midden tik je in het venster bv "Papercraft cars". Dan krijg je allerlei afbeeldingen van auto's.  Klik bovenin op afbeeldingen, en je krijgt veel plaatjes te zien.   Klik op een auto en je wordt vaak doorgelinkt naar de betreffende website. Voor het woord "Papercraft cars" kun je i.p.v. cars van alles invullen, zoals ........ships, trucks, dolls, houses, motorbikes etc. etc.  Noem het en je zult verstelt staan wat je allemaal op internet vindt. 

 

In zeker 15 jaar dat ik ermee bezig ben heb ik meer dan 7700 bouwplaten in mijn bestand verzameld.  Waarvan voor 99% free downloads.  Het assortiment is te groot om hier te beschrijven. Maar ik heb van alles wat rijdt, vliegt, vaart, loopt, dieren en planten, pup-op cards, of anders beweegt zoals mechanische bouwplaten, in de aller ruimste zin des woords'.  Ook alles wat statisch is zoals onroerend goed, huizen, kastelen, kerken, bruggen, etc. etc.  Noem het en ik heb het waarschijnlijk wel want ik heb écht gekke bouwplaten die je niet zou verwachten. Bij het maken van een Papercraft model is er meestal wel een goede bouwbeschrijving bij.  Zeker bij de wat betere sites zoals die van Canon's Creative Park.   Zelfs bij het simpelste model van Canon bestaat het bestand uit minimaal één pagina waar het model op staat en één pagina met een bouwbeschrijving/ voorbeeld hoe je het moet vouwen en plakken.

 

Heb je iets gedownload van een Japanse of Chinese site dat heb je twee opties. Dan zit er een instructie bij alleen in Japans of Chinese taal maar heb je in ieder geval wel de tekeningen en voorbeelden hoe je moet plakken en vouwen.  Japanse of Chinese Papercrafts hebben vaak wel goede bouwtekeningen, zoals bv. de complete racestal van de Epson Tourwagenklasse.  Alleen de Japanse tekens van beschrijving die erbij staat is natuurlijk niet te lezen.  Helaas kan je de schema's niet via Google laten vertalen maar zijn deze vaak wel duidelijk getekend zodat je het wel begrijpt. 

 

Dat geldt hetzelfde voor Papercrafts uit het Oostblok, Roemenië, Tsjechië of Polen.  Deze zijn ook in hun taal.  Alleen daar zijn de bouwschema's soms zo getekend met cijfers in een cirkeltje en dan streepjes/lijntjes en in een volledig getekend model waar je dan het onderdeel met dat nummer moet plakken.  Maar een échte uitleg 'hoe?" staat er dan weer niet bij.  Over het algemeen zijn Papercrafts in vele soorten en modellen van internet te downloaden als "free downloads". Dat betekent dat je er niet voor hoeft te betalen. Immers het woord zegt het al "vrij" dus gratis. Tenzij soms anders vermeld. 

 

Wat heb je nodig om een papieren bouwplaat te maken? Als je als beginner een bouwplaat wilt maken is het wel zo prettig als je weet wáár je aan begint, en belangrijker HOE je begint. 

 

1 Wat heb je nodig aan materiaal.  2 Hoe en waarom doe je bepaalde dingen, zoals uitsnijden of knippen, rillen (ook wel scoren genoemd), randen kleuren, papierkeuzes en nog veel meer tips.  Ook heb ik in een beperkte uitleg van tekst en met foto's een bouwbeschrijving gemaakt hoe je een papercraft Citroën HY kunt maken en heb die in een pdf-bestand opgeslagen.  KLIK HIER  PDF BESTANDEN MET UITLEG .  

 

In ieder geval is dit een hobby die qua materiaal geen kapitalen kost en uiteindelijk allen wat papier. En héél belangrijk,  je kan het in huis doen zonder dat je er veel stof of rommel van hebt. Behalve dan wat papiersnippers. 

 

lees hierna  meer op de pagina  OVER MIJN CITROËN HY PAPERCRAFT MODELS klik hieronder op de Chevronlogo