DEZE  EN DE VOLGENDE PAGINA'S WORDEN BIJGEWERKT ZOLANG DEZE TEKST ER STAAT

 

de

OP DEZE PAGINA MIJN ZELF ONTWORPEN EN AANGEPASTE PAPERCRAFT MODELLEN.

 

Mijn website heb ik gemaakt vanwege de fotografie en de reportages die ik maak. Doordat ik vanwege mijn grootste hobby fotografie, mij nogal bekwaam heb gemaakt in het fotoshoppen, heb ik met diverse fotoprogramma's enkele papieren modellen aangepast en/of bewerkt. 

Ik ben nogal een creatief persoon waarbij mijn creativiteit nogal eens met mijn gedachten op hol slaat.   Ik noem deze dan altijd afkortend als grap mijn "CREA".

 

Zo heb ik mijn Crea gebruikt om van een standaard DAF truck met oplegger als een soort visitekaartje in het groot te maken om deze als kant-en-klaar model te geven aan relaties.  Juist door mijn fotoshop ervaring en mijn Crea kwam deze gedachten bij mij op om deze Combinatie met mijn logo en mijn website naam er op te maken.   zie de foto's.  Al deze foto's staan ook in het overzicht van  "AL MY PAPERCRAFT MODELS"

 

klik op foto voor grote weergave

 

Als verwoed verzamelaar van papieren bouwplaten kwam ik dus ook een site tegen waar ik nu dus meer dan 1000 HY modellen heb gedownload. 

Nadat ik alweer enkele jaren later de Citroën HY modellen aan het verzamelen was zag ik bij diverse modellen  van deze HY  ook diverse reclames op het dak hadden staan.   Zoals een tube, een flacon, een pan en andere zaken op het dak.   Toen begon mijn Crea te werken en bedacht ik dat het misschien leuk zou zijn om een zwarte HY te maken met ook mijn logo en tekst op de zijkanten. Net zoals de Daf truck met oplegger.  Maar mijn Crea ging verder en bedacht dat het misschien ook wel leuk zou zijn als ik mijn BEELDJE als log op het dak moest komen.  Hiervoor gebruikte ik de standaard zwarte HY. En aldus geschiedde.  Zie de foto's hieronder.

 

klik op foto voor grote weergave

 

Maar hier bleef het niet bij.  Mijn Crea sloeg weer eens toe nadat ik een VW T2 bus Snowcat had gemaakt.  Deze VW bus stond op rupsbanden en was met een soort sneeuwdiorama uitgevoerd.  Dit is een écht bestaande VW T2 bus die vanwege een reclame campagne was omgebouwd als SnowCat.   Kort na het bouwen van deze standaard groene HY  leek het mij een kick om een HY als een Snowcat te maken.   Maar ik had niet eerder een Citroën HY gemaakt.  Dus begon ik eerste maar eens om een gewone standaard groene HY. te maken.  Deze foto's staan ook als voorbeeld op de pagina " UITLEG FREE DOWNLOADS CITROËN HY PAPRCRAFT" (Zie Module 04)

Hieronder de foto's van de VW T2 SnowCat  die ik als voorbeeld had om naar dit model een Citroën HY na te maken.  

 

klik op foto voor grote weergave

 

Om het model HY in de SnowCat uitvoering te maken moest ik het onderstel en de wielen met rupsbanden van deze VW gebruiken. Maar deze pasten qua lengte niet onder de standaard HY. Ik had bedacht dat de HY als SnowCat  een "witte" uitvoering moest worden.   Mijn Crea ging verder en in mijn gedachten zag ik precies HOE de HY moest worden.  Ik nam als voorbeeld een witte standaard HY. En via mijn fotoshop programma heb ik de carrosserie aangepast door hem te verlengen.  Dat was nog een werkje om het onderstel daaronder passend te krijgen.  Uiteindelijk paste het onderstel met rupsbanden onder de HY.  Ik heb de onderste lijn aangepast, er ramen en dakraam er in getekend, een bagage rek van een Hy Camping gebruikt. Deze heb ik moeten aanpassen, met een tent/bepakking er op.  Verder de bullbar voorop, koplampen aangepast. En nog een beugel op dak va cabine waar eigenlijk nog drie antennes op moesten. Die had ik wel getekend maar vergeten hier er op te plakken.  Verder heb ik tijdens de bouw kleine aanpassingen moeten doen om het passend te krijgen.

 

Tot slot vond ik dat het best nog wel wat specialer mocht. En nadat ik een film had gezien over het redden van de ijsberen web ik de afbeeldingen en tekst er op geshopt.   Ik was alleen vergeten om de VW tekst op de rand van de sneeuw diorama aan te veranderen in CITROËN HY SNOWCAT.  Al met al toch een aparte Hy geworden. zie de foto's.  Later heb ik deze HY SNOWCAT nog eens voor een tweede keer gemaakt mét de  antenne en het zwaailicht op de dakbeugel toegevoegd.  Ook een dakraam er op en open gemaakt, ook een trapje op de achterkant en de schuifdeur op de rechterkant ontbrak nog. Laatste vier foto's.

 

klik op foto voor grote weergave

 

Nu had ik al enige tijd in gedachten om de mooie rode Coca-Cola HY te maken. En zo geschiedde om deze ook te maken.  Na dat hij klaar was sloeg mijn Crea weer even op hol.  Ik had diverse uitvoeringen van de HY gezien met een aanhanger er achter.......dus je voelt hem al aankomen.  Sjohnny most er een aanhanger achter hebben.  Dat was minder moeilijk dan de Snowcat aanpassen.  Het dak van de cabine heb ik er af gesneden, De achterkant van de bus heb ik aangepast en wat veranderd en die als vóórkant van de aanhanger gebruikt. Immers het model va de achterkant past precies als voorkant voor de aanhanger.  de rest van de aanhanger is hetzelfde als van de Carrosserie van de HY zelf.   Even de dissel van een aanhanger geleend en KLAAR was de Coca-Cola wagen met aanhanger.  UNIEK TÓCH?

 

klik op foto voor grote weergave

 

Omdat ik buschauffeur ben geweest bij GVB Amsterdam leek het mij leuk om mijn visie op een Citroën HY BUS in GVB uitvoering te maken.  Het fotografische plak een knipwerk was niet het moeilijkst. De moeilijkheid is het maken van het model zelf. Zoals eerder beschreven in het maken van DE GROENE CITROËN HY was het maken van de (dubbele)  wielbakken achter een ramp. Al heb ik later er wel een goede beschrijving van gevonden. Er zitten een aantal vierkante onderdelen bij. Waarschijnlijk verstevigingschotten.  die ik deze keer wél heb geplaatst in de bus. Na deze bus heeft mijn Crea nog wel een paar ideeën, maar dat komt later.

 

klik op foto voor grote weergave

 

Ik moet nog wel even tussendoor zeggen dat ik alle voertuigen altijd op Glossy fotopapier afdruk. Reden is dat een auto moet glimmen.  Ook de kleuren zijn bij glans fotopapier mooier en dieper.  Nadeel van glans is dat je zeer voorzichtig moet zijn met morsen van lijm. Je krijgt sneller vlekken.  En Glossie fotopapier verkleurt toch sneller dan standaard mat papier.  Zo bleek de zwarte John-Statue HY na verloop van tijd te verkleuren in roze?  Dus drukte ik de witte HY als Snowcat op mat papier.  

 

 

Deze DAF EF-SC  truck is er in een in de uitvoering van de firma Boeledrie. Bij het zien van een andere bouwplaat van de forma BINCX waar ook deze zelfde type truck was afgebeeld en er twee trailers bij stonden afgebeeld die ook als free downloads konden worden gedownload bedacht ik mij dat ik deze twee trailers van donker blauw ook kon omzetten naar deze mooie turquoise kleur.   Omdat ik deze truck van de firma Boeledrie heb ik van een derde as voorzien. Deze truck wilde ik samen met de dieplader trailer als een zwaar transport combinatie wilde maken,  wilde ik daar de dieplader ook in de zelfde kleur maken.  Zodoende heb ik bij de truck een derde as toegevoegd in mijn tekenprogramma en heb ook de dieplader in het zelfde programma de turquoise kleur gemaakt.  Ook heb ik aan de truck aan beide zijden spiegels toegevoegd. Tot slot heb ik twee uitvoeringen gemaakt De originele met twee achterassen en de uitvoering met drie achterassen. Beiden heb ik met de twee trailers gemaakt. De dieplader en de trailer met de drie assen de "staaltransport" trailer.

 

klik op foto voor grote weergave

klik op logo voor PAGINA 2. ZELF ONTWORPEN PAPERCRAFT MODELLEN

Hieronder drie foto's van de originele Citroën HY wijntruck met trailer.

Ook de Citroën HY truck en wijntrailer  heb ik zelf her ontworpen  en daar een langere en zwaardere versie van gemaakt. DE veranderingen zijn o.a.  verlengen van de truck en een dubbele achteras. Ook de trailer heb ik verlengd met een dubbele achteras.   De wijntank is een kopie (geleend) van een eerder gemaakte kerst stoomtrein. Deze stoomketel was "exact" dezelfde maat als die ik wilde gebruiken voor de wijntank.  

 

Op de volgende foto's laat ik een aantal stoommachines zien die in het Engels worden aangegeven als "STEAMERS ENGINES"  

het begon allemaal met een klein model van een Tsjechische stoomwals. Nu is de naam "stoomwals" in deze niet goed gekozen, maar ik heb hem gemaakt. Het is een Tsjechische bouwplaat en dat betekend dat deze het niet zo nauw nemen met de bouwschema's en de uitleg. Uitleg is ook nog eens in het Tsjechisch en is niet te vertalen vanuit Google.

Het was mij gelukt om dit model te maken.  Na verloop van tijd ging het model verkleuren en werd  zowat grijs. Dus weer een keer opnieuw gemaakt. Ik heb meteen de kleine fouten er uit gehaald. Ik heb er een muntje bij gelegd ter referentie voor de grootte. en heb er een console (standaard onder gemaakt.

 

 

Op een gegeven moment kwam ik een bouwplaat tegen van een oude stoomtrein "MORAVIA LOKOMOTIVA".   ook deze vond ik op als Tsjechische bouwplaat. Voor deze gold dezelfde regels als die van de stoomwals hierboven. Moeilijk te lezen bouwschema's en ook weer een niet te lezen buitenlandse tekst. Toen ik desondanks toch aan dit model begon had ik in de gaten dat de opendelen van het chassis op een bepaalde manier moest worden gevouwen. en dat was eigenlijk te klein.  Ik kwam toen op het idee om het PDF bestand te openen en te kijken om de afbeeldingen te vergroten.

PDF bestand geopend en toen op het plusje drie keer aangeklikt. steeds even per afbeeldingen bekeken of het dan nog wel qua  grootte in het beeld paste.

Hierna heb ik iedere pagina in vier delen vergroot en er steeds een screenprint van gemaakt. Deze werden automatisch als nieuwe afbeelding  en als PNG bestanden opgeslagen in PaintShop ProX7. 

Via he Windows programma PAINT geopend en uiteindelijk afgedrukt.  Het mooie was dat ook door de vergroting de kleinere delen zoals de spijlen van het hekje voor de ketel ook mooi konden worden uitgesneden als echte spijlen.  Ook de wielen van de locomotief en de tender heb ik door de vergrotingen  open kunnen maken. Dat ging ook mooi met de spijlen van het hekje.

Om het effect mooi te maken heb ik ook hier een zelf ontworpen bedding in grindmotief gemaakt.  Ook heb ik via het Programma Paint de bielzen getekend in een houtmotief en in een houtkleur.  Tot slot twee spoorstaven er op en het plaatje was compleet.  ik had nu een heel mooi model die door de vergroting er ook heel mooi uitzag.

 

zie de foto's hieronder.

 

 

Hieronder een paar Steamers Engines. eerder heb ik deze gemaakt zoals hiervoor vermeld als de Tsjechische Stoomwals.  Ik zag op een website diverse mooie Engelse Steamers Engines die meer bekend zijn als "Ground steam engines" of "Freey Steamer Engines" die gebruikt worden op kermissen en festivals om door middel van een dynamo de attracties van stroom voorzien.  Omdat het vergroten van de oude Stephenson  "Moravia Lokomotiva" zo goed was gelukt heb ik deze vergroting van de PDF bestanden ook toegepast op de Tsjechische stoomwals.  

 

Eérst heb ik de afbeeldingen aangepast door bv. de wielen met spaken "open" te maken. Ook heb ik de wielen twee keer dubbel getekend en afgedrukt. Omdat als de spaken waren uitgesneden je de binnenkant van de spaken aan de andere kant ziet.  In principe ging het maken van het model en de andere modellen goed. Alleen de "band" om de wielen maken was lastig omdat de wielen niet 100% rond waren en als je dan te maken hebt met een binnenkant wiel en een buitenkant wiel,  zit daar een verschil in. Ondanks dat ik zeer fijn kan uitsnijden krijg je de wielen van deze grootte toch niet helemaal rond.  De eerste steam engine die ik maakte was in het rood.     zie foto's hieronder.

 

 

Na het geslaagde ontwerp en maken van het rode model zag ik ook een foto van een "echte Steam Roller.  Deze heeft een echte wals aan de voorkant. Dus wilde ik deze ook maken. Het voordeel was dat ik de basis van de rode stoommachine kon gebruiken om deze te maken. Alleen ik heb de "roller" en de beugel zelf moeten tekenen in het Windows Paint programma.  Ook heb ik de voorkant van de stoomketel moeten aanpassen.  Verder had de rode stoomwals een ronde asbak voor de sintels, maar geen waterbak. Immers een stoomwals heeft water nodig om stoom te maken.  Dus heb ik bij deze groene stoomwals er een waterbak onder getekend naar echt model.   Ook heb ik nog een stuur en stuur-as gemaakt en een worm-as waar de ketting om zit om de vooras te kunnen sturen.  Al met al een redelijk geslaagd model.    zie foto's hieronder.

 

Omdat ik meer voorbeelden van foto's had gezien van een evenement in England, van een Steamers Festival waar een grote verzameling werd getoond van diverse Steamers Engines , besloot ik een derde te maken als een soort van drieluik.  Ik zag een mooi blauw exemplaar met witte wielen en dak. Dus ging Johnny aan de slag om er een drieluik van te maken. Ook hier geldt dat de basis en de onderdelen al waren gemaakt in het Paint programma. Het was ook hier een kwestie van kleuren veranderen. De werkwijze van maken is het zelfde als de andere twee.

Na het maken van deze blauwe steamers engine was mijn drieluik compleet.  Maar ikm heb nu eenmaal een zeer cratieve gedachten en dat vertaal ik altijd in mijn "Crea".  Nu was het begin Oktober dat ik afbeeldingen zag die te maken hadden met Halloween.  Na het zien van de vele afbeeldingen van duiveltjes en andere die met halloween hebben te maken sloeg mijn "crea" op hol.  Dit resulteerde in de gedachten om er een spooky Stemers Engine van te maken.  Ook hier geldt dat in de basis alle onderdelen he zelfde zijn. Slechts de kleur moest ook hier weer worden veranderd i het Windows Paint tekenprogramma.  Na de kelur en afbeeldingen te hebben toegepast wilde ik net als een originele Ground Fair Steamers Engine ook lampjes rondom de dakrand maken.

 

Dus tekende ik eerst één lantaarntje. Koperen en daarnaast plakken. Dan van twee naast de eerste twee.  En zo steeds weer verdubbelen en aan alkaar plakken. Wat resulteerde in twee lengtes voor de zijkanten en twee korte lengtes voor de voor en achterkant van het dak.  Ook hier is een stuur inrichting en waterbak geplaatst.

Uiteindelijk was dit wel echt het laatste model wat ik in deze serie van Steamers Engines heb gemaakt.

 

Tot ik op internet een voorstelling tegenkwam van skeletten die ook van papier waren. Deze paste er natuurlijk als onderdeel er heel mooi bij. Ook dit was een bouwplaat van verschillende skeletten. de skeletten heb ik "iets" moeten vergroten om ze passen te maken in verhouding tot de grootte van de stoom machine.  Ook heb ik de rode duivelskop op het schild van de skeletten geplaatst.  de skeletten moesten dubbelgevouwen en op elkaar worden geplakt om een realistische beenderen te krijgen. Maar omdat de papieren skeletten ondanks dubbel plakken toch wiebelig en zwak bleven heb ik er maar een in klein gemaakt en twee een slag groter.  en daar is het bij gebleven. hieronder de foto's.

 

alle vier steamers engines nog even op een rij.

Eind november 2023 kwam ik op het idee om voor de foto vak zaak Coenstad in Hoorn ook een truck met trailer te maken in hun bedrijfskleuren.  Reden is dat ik daar in mei 2005 mijn eerste digitale Canon camera (Canon EOS 350D) heb gekocht.   En nu in mei 2023 heb ik weer eens een nieuwe Camera gekocht. Voor mij heel simpel want ook er geldt dat ik al een bestande modellen had gemaakt met andere afbeeldingen. Dus kwestie van kleuren, teksten en logo's aanpassen.   En omdat het ondertussen naar het einde van het jaar liep en de aankomende feestdagen heb ik eerst een truck als bakwagen gemaakt met een tandemasser als aanhanger. met een kerstwens erin  "namens Foto Coenstad".   

Na het maken van deze kersttruck met kerst- en nieuwjaarsgroet heb ik nog drie andere modellen gemaakt.  Maar omdat  mijn "crea" weer even op hol sloeg heb ik uiteindelijk vier modellen gemaakt.      De modellen zijn in de etalage geplaatst met een kaartje met mijn naam er op wie het model heeft gemaakt.

zie de foto's.

klik op het beeldje  om naar de pagina te gaan "MY PAPERCRAFT MODELS".   Daar staan meerdere vrachtwagens en opleggers op die ik zelf heb ontworpen en/of aangepast.