UITLEG OVER MIJN PAPERCRAFT MODELLEN.

 

Deze site heb ik gemaakt vanwege mijn  hobby fotografie. Maar ik heb een tweede hobby die ook een groot gedeelte van mijn vrije tijd in beslag neemt. En dat is het maken van papieren modellen. Of zoals men ook wel zegt, het maken van papieren bouwplaten. Al is dat laatste voor mij gedeeltelijk. Het maken van papieren bouwplaten is eigenlijk het ontwerpen van een model om "te maken". 

 

Slechts enkele modellen heb ik zelf ontworpen en/of zodanig aangepast dat het een eigen ontwerp is geworden. Zoals bovenstaande DAF truck met oplegger die de basis vormde waar ik mijn fotonaam en logo op heb gemaakt.   In de fotogalerij MY PAPERCRAFT MODELS,  (klik HIER)  is te zien dat ik veel vrachtauto's heb gemaakt. Deze komen van de site  "bouwplaatvanjeeigentruck.nl" van Chris Capel.  Hier zijn enkele modellen "vrij te downloaden". Maar je kunt ook modellen kopen en zelfs  jouw ontwerp met logo bij hem te bestellen. Ook van hem heb ik een paar modellen als free downloads maar ook gekocht.

 

Mijn versie  zoals hierboven op de foto was bedoeld om als bouwplaat weg te geven als een 3D visitekaartje.  Dat heb ik dan toch maar niet gedaan.  Deze op de foto heb ik als eerste kant-en-klaar model  op een display gegeven  aan Camera NU in Urk als dank voor de service.   

 

op een gegeven moment kreeg ik van een collega een verzoek om een vrachtwagen te maken di e ook wel eens een bloementransport reed van Amsterdam naar Duitsland. Voor hem heb ik op zijn verzoek een vrachtwagen  als bakwagen met tandemasser als aanhanger gemaakt. Precies zo een als waar hij mee rijdt.  Deze is dus helemaal een eigen ontworpen model geworden. Zie de foto's in de galerij.

 

In principe zijn al mijn modellen die ik heb gemaakt bouwplaten die ik van internet heb gedownload.  Het zijn 99% "free downloads".  Wat betekent, dat je ze "vrij kunt downloaden" zonder ervoor te hoeven betalen. Enige beperking is dat je de modellen alleen voor "eigen gebruik" mag maken, of de bouwplaat (pdf-bestand) gratis doorsturen. Dus niet verkopen  met  het doel  er enig winstbelang uithalen etc.   Maar zolang je ze gewoon maakt en/ of voor jezelf maakt, en een foto plaatst van het resultaat is dat geen probleem.  Slechts een enkele keer is er een verbod. Dus daarom altijd goed lezen wat de ontwerper  of de site heeft bepaald

 

Soms heb ik ook wel een bouwplaat gekocht omdat ik het mooi vond of gewoon wilde hebben.  Je hebt dan wel wat meer vrijheid met het model, maar ook doorverkopen of wijzigen van een model is dan niet altijd toegestaan. Ook hier geldt, let op wat de bepalingen zijn van de site en de originele ontwerper/verkoper van het model!   Inmiddels heb ik meer dan 7700 bouwplaten in mijn bestand staan. Er zijn honderden sites waar je de bouwplaten vrij kunt downloaden. 

 

Vanwege mijn fotografie en mijn fotoapparatuur ben ik vanaf 2005 op de site van Canon (Canon Creative Park) terecht gekomen. Deze heeft een site met honderden vrij te downloaden bouwplaten van uiterst makkelijk voor kinderen tot zéér moeilijk, zelfs voor mij als gevorderde!

 

Door mijn foto ervaring én de ervaring in foto bewerking met diverse fotoprogramma's heb ik vaak een bouwplaat aangepast en/of er een eigen uitvoering van gemaakt.  Gewoon omdat ik het leuk vind of op verzoek  gewoon als cadeautje weggegeven. Maar NOOIT heb ik een bouwplaat verkocht.  Ik wil mijzelf niet in de problemen brengen vanwege Copyright.

 

Terugkomend op de Canon site "Canon Creative Park". 

 

Van deze site heb ik eens uit de serie muziekinstrumenten een drumstel en een zwarte pianovleugel gemaakt. Het drumstel was het eerste moeilijke model met zeer kleine onderdeeltjes. Zelfs de "hi-hat cimbels" heb ik bewegend gekregen.  Omdat de originele kleur van het drumstel een beetje een bruine poepkleur had vond ik dat niet mooi.  Hier kwam mijn ervaring in foto bewerking goed van pas en heb ik de kleur van de drums veranderd in blauw.   Omdat het afdrukken van de bouwplaten over het algemeen op mat papier gebeurt, vind ik dat voor bv auto's en vrachtauto's niet mooi,  Dus ik print de auto's én vrachtauto's altijd af op glossy fotopapier.   Slechts een enkele keer heb ik een gedeelte van een bouwplaat in mat en glossy uitgeprint. Zo heb ik dus het drumstel niet alleen van kleur veranderd, maar ook op glossy fotopapier afgedrukt. Waardoor de kleur blauw en de koperen bekkens van het model veel mooier uitkomt.  Het tweede instrument van de Canon site was de zwarte vleugel piano (concert piano). Deze heb ik ook op hoogglans glossy paper afgedrukt.

 

Ik ben nogal een purist en daarom kleur ik de snijranden na  het uitsnijden van de onderdelen. Ik vind he storend als je overal witte randen ziet.

Helaas zijn soms de onderdelen zó klein dat het kleuren van de randen niet mogelijk is.  Dan probeer ik het met een kwastje met waterverf alsnog te kleuren omdat je met een kwastje makkelijker in de hoekjes kan komen.  Maar ondanks dat komt er nog een probleem bij, en dat is de "juiste" kleur vinden of te mengen. Helaas is de militaire tractor met rupsbanden niet geheel naar mijn zin, maar wilde hem toch in de galerij laten zien.

 

om papieren modellen/bouwplaten te maken heb ik een beschrijving gemaakt die je kunt vinden op de volgende pagina 

 

 

 

 

 

klik op logo om naar de galerij van de modellen te gaan.