KUNST IN DE AMSTERDAMSE METRO

 

In deze map een overzicht van enkele foto's die ik heb gemaakt in de passagiersruimtes van de Amsterdamse metro. 

 

Tijdens mijn werk als metro bestuurder (al heet dat tegenwoordig "personenvervoerder) reed ik als vaste bestuurder op lijn 50. Beter bekend als de "Ringlijn".  Deze reed visa versa van Isolatorweg naar GEIN.  Wanneer een mero op het eindpunt Gein aankwam  dan moet de trein van "kop wisselen".  Dat betekend dat je bij aankomst uit je cabine stapt en dan terug loopt naar de staart van de trein. Dan vertrek je weer in die cabine.  Dan is dat weer de kopcabine.  

 

Nu wil het dat het station Gein  een eindpunt was voor twee lijnen. Namelijk lijn  54 en 50.  Zoals hierboven vermeld reed lijn 50 van Gein naar Isolatorweg visa versa. En lijn 54 reed met de "oude" metro's visa versa van Gein naar Centraal Station Amsterdam.  Er werd veel vernield in de metro treinstellen van de Amsterdamse metro. Om het vandalisme te beperken of te voorkomen werden deze oude metro's die "Zilvermeeuwen" werden genoemd,  voorzien van beeldende kunst om de graffiti te  beperken of te voorkomen.

 

Door het kop wisselen liep ik dan even door de metro treinstellen van lijn 54 die dan aan de andere kant van het perron stond om weer richting CS te vertrekken.  Dat was mogelijk omdat je even een kleine buffertijd had van enkele minuten. Omdat ik al eerder had gezien dat in deze treinstellen steeds meer van  kunst werd voorzien heb ik op een gegeven moment met mijn mobiele telefoon wat foto's gemaakt.  Want niets is blijvend.   En dat is nu ondertussen zeker, want de oude Zilvermeeuwen zijn inmiddels verdwenen. De kwaliteit van de foto's zijn niet  hierdoor niet optimaal, maar we hebben in ieder geval de foto's nog.

 

 

klik op foto voor vergroting

klik op logo voor terug baar galerij