PORTRET VAN EEN RESTAURATEUR  EN KAPTEIN

VAN DE  SS CHRISTIAAN BRUNNINGS 

Cor Blok

RESTAURATEUR EN KAPTEIN

 

 

Een  bezoek op zondag 20-09-2020 aan de S.S. Christiaan Brunnings in de haven van Hoorn.

 

Zondagmorgen kreeg mijn echtgenote van onze overbuurvrouw van ons vorig adres een WhatsAppje.  Zij schreef ons dat als wij met het mooie weer naar de haven zouden gaan, haar man Cor er met de stoomboot de "Christiaan Brunings" ligt ter bezichtiging.  Haar man is niet alleen een zeer deskundig en gediplomeerd  zeevaart kaptein, maar kaptein Cor Blok is al jaren met een team actief als restaurateur aan de SS Christiaan Brunnings. 

 

Corheeft over de hele wereld gereisd om o.a. inspecties uit te voeren en als loods zeer grote schepen de havens binnen te loodsen. Maar hij is ook kapitein op de binnenvaart A/B & ADN, kenners weten wat dat inhoud. Ook geeft hij les als Docent Maritiem HBO. Maar of dat niet genoeg is heeft hij ook als hobby het opknappen van schepen. En ook deze genoemde stoomboot. Daar heeft hij met anderen zijn ziel en zaligheid ingestopt.

 

Nu was het schitterend weer en was het bij uitstek een mooie gelegenheid om eens even een kijkje ta gaan nemen bij onze voormalige overbuurman. Inderdaad lag de Christiaan Brunings aan het Havenhoofd bij de Hoofdtoren in Hoorn. Mensen die interesse hadden mochten even aan boord om de stoomboot ook van binnen te bekijken. 

Boven de SS Christiaans Brunings

Wat kapitein Cor mij vertelde was dat het toch wel een fraai stukje vleit en restauratie is gedaan. Uiteraard ben ik ook even de boot in gegaan. Nou niet letterlijk natuurlijk, of is het nu figuurlijk? Weet ik eigenlijk niet. Net zo goed niet als ik het verschil nog steeds niet weet tussen een stoomboot en een stoomschip.  Maar dat ben ik vergeten te vragen.  

 

Officieel heet deze (Stoom Schip) de "S.S.  CHRISTIAAN BRUNINGS". In ieder geval was het een leuke rondleiding. In de boot was het best wel donker. Dus heb ik mooi voor het eerst even mijn nieuwe computer gestuurde elektronische flitser kunnen uitproberen. De ruimtes waren best héél klein. Je kan er spreekwoordelijk je kont niet keren. Maar ik heb toch aardig wat foto's kunnen maken. De kooien van de kapitein of bemanning is ook erg klein. Ach, de mensen waren vroeger nu eenmaal kleiner. Maar ondanks Cor zijn lengte past hij er wel in. (even de benen intrekken zei hij) Er kon wel worden gekookt, maar lijkt mij toch ook wel gevaarlijk. Net als in een te kleine caravan is het volgens mij toch wel oppassen geblazen.

Schilders effect van Kapitein Cor Blok

 

Dan nog even de Machinekamer in. Hier werd door een stoker net nog even wat kolen bijgevuld. De machine maakte minder lawaai dan ik had verwacht. Grappig detail is wel dat déze stoomboot óók de zelfde originele stoomboot is, die in Amsterdam Sinterklaas brengt. Zo vertelde de kapitein dat in de ruimte van de hoge heren, met pluche bank, op de tafel het logboek ligt. In deze kamer werden ook wel kinderen ontvangen. En als kinderen dan hun naam noemde keek de Sint in het logboek en bladerde dan wat en met zijn wijsvinger wees hij dan z.g. de naam van het kind aan met de bevestiging dat die ook in het grote boek stond.

 

Het was een leuke rondleiding van mijn ex overbuurman. Er was en wordt nog steeds met overgave en enthousiasme veel werk verricht. Dat was aan alles wel te zien. Alles strak in de lak en gepoetst. We zijn blij dat we het even hebben gezien. Ik bedank mijn overbuurman, in de functie van "Kapitein Cor", voor de rondleiding op de S.S. Christiaan Brunings en wens hem succes met het verdere onderhoud en een behouden vaart met deze mooie authentieke stoomboot/schip zie de foto's. 

 

STOOMBOOT OF STOOMSCHIP?

Ps, later vertelde kaptein Cor nog even dat er geen verschil is in een stoomboot en een stoomschip. Over het algemeen is de aanduiding "schip" meer bedoeld als aanduiding voor de grotere formaten.   Zo wordt er vanwege het kleinere formaat wel gesproken over een "sleepboot" en niet over een "sleepschip".  Als een klein stoomschip  langszij een groot stoomschip vaart of ligt dan spreekt men op het grote schip van, er ligt/vaart een "stoomboot" langszij.

 

klik op foto voor vergroting

klik  op logo voor Galerij