HETE LUCHTBALLONNEN SHOW

IN JOURE

2017-07-28

Vandaag  even een dagje naar Joure in Friesland. Er was een hete lucht ballonnen show. Helaas was de info die wij hadden niet voldoende. Daarom waren wij om 14.00 uur o.a. véél te vroeg. Dus toen maar even Joure zelf in. Even de winkels bekijken en daarna even heerlijk gegeten. 

 

Daarna naar de  hete lucht ballonnen show. ondanks dat wij té vroeg waren, waren we nu in ieder geval om 17.30 uur op tijd voor de show.  Dus we moesten toch best even wachten voor het zover was. Er werd al een paar keer omgeroepen dat vanwege de veiligheid de piloten moesten wachten op het weerbericht dat ze veilig konden opstijgen.  Bij de ballonvaart heten de ze piloten.

 

Het weer zag er niet al te fraai uit. Donkere lucht was behoorlijk aanwezig.  was zelfs nog maar de vraag of het wel door kon gaan?

Indien het toch te veel zou waaien gaat de ballonvaart niet door. Het wachten werd beloond, want het weer was in de bovenlaag gunstig zodat de piloten toestemming kregen om hun ballonen vaar klaar te maken. Om 19.30 werd er omgeroepen dat het weer gunstig was en de piloten toestemming kregen om op te stijgen.

 

Ik heb niet bij elke foto mijn commentaar gezet, maar de foto's zijn in volgorde van maken geplaatst. Het was toch wel een spektakel want eerst werden de teams voorgesteld,  daarna werden uit de transportauto's de manden en de ballonnen uitgeladen. De ballonnen werden uitgerold op het gras. Er waren er toch wel meer dan tien. Gewone ronde ballonnen, een mooie Betty Boop, een groen mannetje, en er zou ook een ballon in de vorm van een motorfiets zijn. Maar daar was wat mee en kon niet opstijgen. Tijdens het klaarmaken van de ballonnen werd het muzikaal ondersteund met een vrolijke noot door een plaatselijke kapel op een trailer.

 

Toen de branders op de manden waren gemonteerd werd er af een toe een test gedaan. Hoewel ik toch wel ver vanaf stond voelde ik de warmte van de vlammen. Langzamerhand werden de uitgerolde ballonnen aan de manden vastgemaakt. De ballonnen werden van te voren met grote ventilatoren vol met lucht geblazen, dit voorkomt dat de brander de ballon in de brand zet.  Tot er voldoende lucht in de ballon zit  om de brander aan te steken en de rest van de ballon van hete lucht te voorzien. Door de opwaartse druk van de warme lucht stijgt de ballon.

 

Uiteindelijk was het zover dat de eerste ballon de lucht in kon. De piloten van de ballonnen krijgen om de beurt via de portofoon het sein dat ze mogen vertrekken. Uiteraard zit er tussen iedere ballon een bepaalde tijd, anders zouden ze in de lucht tegen elkaar kunnen botsen. Ik heb de foto's gemaakt in volgorde van opstijgen. Nou bekijk de serie maar en geniet ook maar van de foto's.

 

Er waren  drie mooie aparte ballonnen bij waren. Die van Betty Boop, het groene mannetje (wat die overigens moest voortellen is mij ontgaan) én een heuse UFO! Het opstijgen van de UFO was bijzonder fraai om te zien én te HOREN! Jawel "horen" want tijdens het opstijgen liet deze ballon ook nog eens échte ruimtevaart of "space" geluiden horen waardoor het opstijgen een extra dementie kreeg. Nadat deze UFO als laatste was vertrokken konden en gingen wij om 21.15 uur weer naar Hoorn. Al met al, toch de moeite waard geweest.

 

klik op foto voor vergroting