PAGINA WORDT NOG AAN GEWERKT

AMSTERDAM, OPENLUCHTMUSEUM VOOR BEELDENDE KUNST

 

Veel mensen kennen Amsterdam als een stad waarin geweld drugs en diefstal de boventoon voert. Maar Amsterdam heeft ook veel goeds te bieden. Als wereldstad kun je in Amsterdam alle kanten op. Of je nu voor de film, toneel of voor ander vormen van uitgaan kiest, er is voor  ieder wat wils.  Ook quá sport heeft Amsterdam  genoeg te bieden  wat onder andere bleek bij de aanbieding voor Amsterdam Olympische Stad 1992 wat helaas niet doorging. Wat dacht  men van de sucsesvolle Floriade die al op verschillende plaatsen in Amsterdam  wordt gehouden. Nog een voorbeeld waar Amsterdam groot in is en dat is SAIL. Het grootste scheepsevenement wat er op de wereld bestaat. Waar duizenden mensen op af komen.

 

Maar voor de  toerist is Amsterdam het meest bekend door zijn grachten en vele bruggen. Niet voor niets wordt Amsterdam het Venetië van het Noorden  genoemd. Maar er is meer waar Amsterdam bekend om is. Ook de vaderlandse grootmeesters  der schilderkunst zijn over de hele wereld bekend. Van Gogh, Jan Steen en wat dacht u van Rembrandt, bekend om  zijn  Nachtwacht. Onze museums worden daarom ook druk bezocht. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar Amsterdam groot in is. Voor de Nederlander en zeker voor de Amsterdammer zijn deze alledaagse dingen want welke Amsterdammer kent niet ons Nationaal monument op de Dam.  Of  het beeld van Rembrandt op het naar hem vernoemde Rembrandtplein? Of het fraaie beeld van Thorbecke op het er naast gelegen Thorbeckeplein?  En wie kent niet het "Amsterdamse Lieverdje"  op het Spui  waar in de zestiger jaren vele rellen waren  "Natuurlijk  ken ik die", zult u zeggen, "wie niet?" Maar Amsterdam heeft meer monumenten, beelden en sculpturen in straten, parken, pleinen en plantsoenen staan dan  men ooit  zou  vermoeden.  Er  is  vast wel een beeld, gedenkteken of ander  kunstvoorwerp bij u  in de  buurt waar u dagelijks langs loopt maar er verder niet bij stil blijft staan. Ook hierin is Amsterdam uniek.

 

Er zijn er veel, heel veel en er komen er steeds meer bij. Amsterdam is wat dat betreft één  groot  "openlucht-museum" en  geeft  vele  jonge  kunstenaars een geweldige kans om hun kunnen aan het publiek te tonen. Kijk eens om je heen,  kijk eens goed  om je  heen,  Amsterdam barst er van. Sommige mooi, andere minder mooi. Over smaak valt niet te twisten. Er zijn er voor vast en er  zijn er ook die ergens een tijdelijk plekje krijgen omdat er nog geen bestemming voor is gevonden. De grote  monumenten  zoals het  Nationaal Monument op de Dam en Rembrandt die zijn wel bekend. Maar wie kent de "Knakenpaal"  op het  Frederiksplein? Of het  "Monument voor  te jong gevallen bomen?" ook op het Frederiksplein. Ik denk maar enkele van u. Omdat er misschien vaak langs loopt. En als u weet waar er enkele staan, weet u dan ook waarom het er staat, hoe het heet, of wat het is?  Loop  eens mee door de stad. Niet alleen de  beelden zijn de moeite waard om te  zien maar ook  de plekjes waar ze staan zijn soms een streling voor  het  oog.  En om al die reliëfs, plastieken  en  beelden wat dichter bij de mensen te brengen, breng ik voor ú het

"BEELD IN BEELD"

 

HET  BEELD IN DE RECLAME DEEL EEN

HET BEELD IN DE REKLAME DEEL EEN

BEELD IN BEELD DEEL TWEE